Kwas mrówkowy 85% 100ml
Opis
KWAS MRÓWKOWY 85%
ADR - TYLKO DLA FIRM - TRZEBA WYPEŁNIĆ OŚWIADCZENIE NABYWCY. PLIK DO POBRANIA NA DOLE OPISU!
Kwas mrówkowy (E236) – Organiczny związek chemiczny, najprostszy kwas karboksylowy. Sole i estry kwasu mrówkowego to mrówczany. Występuje m.in. we włoskach parzących pokrzyw oraz w jadzie mrówek.
Charakterystyka:
- Bezbarwna ciecz,
- Drażniący, ostry zapach,
- Łatwo miesza się z wodą,
- Żrący,
- Grzybobójczy, a przy wysokich stężeniach i niskim pH jest również bakteriobójczy,
- Wywołuje korozje.
Zastosowanie:
- Dzięki właściwościom grzybobójczym często wykorzystywany jest jako składnik środków grzybobójczych, jak i zakwaszających,
- W medycynie stosuje się kwas mrówkowy do rozszerzania naczyń krwionośnych, a także porażania receptorów czuciowych i bólowych,
- W pszczelarstwie używa się go do zwalczania roztocza "Varroa destructor",
- Popularny składnik mieszanin zakwaszających stosowanych w paszach,
- Dodatek do żywności, ma oznaczenie E236,
- Kwas jest również stosowany jako konserwant.
- Numer CAS: 64-18-6
- Numer indeksowy: 607-001-00-0
- Wzór chemiczny: HCOOH
- Masa molowa: 46,03 g/mol
- Postać fizyczna: Bezbarwna lub lekko żółta ciecz
- Kod taryfy celnej: 29151100
- ADR: UN1779
- Zapach: Ostry
- pH: 2,2
- Temperatura topnienia/krzepnięcia: -13°C
- Temperatura wrzenia/zakres: 107,3°C
- Gęstość względna: 1,195 g/cm3 (20°C)
- Rozpuszczalność w wodzie: Rozpuszczalny